Меню
Назад » » 2024 » Квітень » 20

Ікона Богородиці "Аз есмь з вами, і ніктоже на ви" (Леушинська)

  • 20.04.2024
  • 55 Переглядів
20 квітня вшановується ікона Богородиці "Аз есмь з вами, і ніктоже на ви" (Леушинська).

Леушинська ікона Похвали Божої Матері нині відома під назвою "Аз есмь з вами, і ніктоже на ви", була головною святинею Леушинської обителі. На початку 1860-х рр. її пожертвував до храму св. Іоанна Предтечі в Леушино гатчинський купець Гавриїл Медведєв. На честь цієї ікони Ігуменя Таїсія спорудила величний Похвальський собор (1889 р.). З неї в іконописній майстерні монастиря під керівництвом черниці Аліпії робили списки.

Особливий список на початку ХХ століття був зроблений для святого праведного Іоанна Кронштадтського, на якому з благословення ігумені Таїсії було зроблено напис "Аз есмь з вами, і ніктоже на ви". Святий Іоанн сам освятив образ, а згодом благословив ним купця Василя Муравйова, майбутнього старця Серафима Вирицького.

Висловлюються припущення про те, що саме цей список нині перебуває у Свято-Георгіївському жіночому монастирі в селі Данівка Чернігівської єпархії. Чудотворний список передали в Данівську обитель духовні діти преподобного Серафима Вирицького, які зберегли образ після смерті старця. За час свого перебування в обителі ікона прославилася зціленнями стражденних, свідоцтва про які наведені у двох книгах, виданих Свято-Георгіївським монастирем.

Сам Леушинський Іоанно-Предтеченський жіночий монастир, у якому був написаний образ, у 30-х роках ХХ століття потрапив під затоплення Рибінським водосховищем.

29 листопада 2003 року в старовинному селі Брейтове, перенесеному свого часу із зони затоплення, було освячено першу каплицю на честь Леушинської ікони. Каплиця, розташована на високому насипі біля самої кромки водосховища, під час весняного розливу опиняється оточеною водою. Цей факт послужив появі ще однієї назви ікони - "Богородиця-на-водах".

23 квітня 2002 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви ікону Божої Матері "Аз есмь з вами, і ніктоже на ви" було внесено до списку чудотворних ікон. День святкування - субота п'ятої седмиці (тижня) Великого посту (Субота Акафіста або Похвала Пресвятої Богородиці).