Меню
Назад » » 2022 » Листопад » 4

Димитріївська батьківська субота

  • 04.11.2022
  • 148 Переглядів
5 листопада 2022 року – Дмитріївська батьківська субота.

8 листопада (за новим стилем) православна церква вшановує пам'ять великомученика Димитрія Солунського. А найближчої суботи перед днем його пам'яті відбувається поминання всіх померлих — Димитріївська (Дмитріївська) батьківська субота.

Димитріївська батьківська субота має багатовікову історію. Цей день для поминання померлих був встановлений за почином великого князя Дмитра Донського та з благословення преподобного Сергія Радонезького.

Понад шість століть тому, збираючись на битву на Куликовому полі, Дмитра Донського благословив на бій з іноземцями ігумен Троїцько-Сергієвої обителі Сергій Радонезький. У військо Донського з благословення Сергія вступили два ченці обителі — Олександр Пересвіт та Андрій Ослябя — які загинули у битві, а потім були поховані біля стін храму Різдва Пресвятої Богородиці у Старому Сименовому  монастирі.

Після битви на Куликовому полі  16 вересня 1380 Дмитро Донський, здобувши перемогу над Мамаєм і повернувшись з поля битви, знову відвідав Троїце-Сергієву обитель. Великий князь звершив в обителі вшанування православних воїнів, що загинули в Куликівській битві, і запропонував Церкві творити вшанування щорічно в суботу перед 26 жовтня, в день пам'яті святого Димитрія Солунського.

Пропозиція великого князя була прийнята, тому що перемога, яка дісталася війську, була забарвлена кров'ю тисяч православних воїнів - втрата синів, чоловіків, батьків принесла в сім'ї сльози горя та розпачу.

Спочатку відбувалося поминання всіх православних воїнів, що загинули у цій битві. З роками Димитріївська субота стала днем заупокійного поминання не лише воїнів, а й усіх покійних православних християн.

У день Димитріївської суботи, як і в інші батьківські дні, православні християни моляться за упокій душ спочилих людей — особливо батьків. Але Димитріївська субота несе в собі ще особливий зміст — встановлена після Куликівської битви, вона нагадує про всіх загиблих та постраждалих за Православ'я.