Меню
Назад » » 2023 » Червень » 4

День Святого Духа

  • 04.06.2023
  • 103 Перегляда
5 червня 2023 року Православна Церква відзначає День Святого Духа. За церковною традицією День Святого Духа відзначають наступного дня після свята П'ятидесятниці.

Це свято було встановлене Церквою "заради величі Пресвятаго і Животворящого Духа, яко єдиний є (від) Святої і Живоначальної Трійці", на противагу вченню єретиків, які відкидали Божество Святого Духа та єдиносущність Його з Богом Отцем і Сином Божим.

Святий Дух єдиний з Отцем і Сином у всьому, тому Він і здійснює з Ними все, будучи самовладним, всесильним і благим. Через Нього подається всяка мудрість, життя, рух, Він - джерело всякого життя. Він має все, що мають Отець і Син, "крім ненародження і народження", виходячи від єдиного Отця.

Святий Афанасій каже: "Дух Святий від Отця не створений, не створений, не народжений, але виходить". Але в чому полягає походження Святого Духа від Отця для віруючих незбагненно, як незбагненно і народження Сина. Життя за Духом Святим ясно виявляється в плодах Духа, до яких відносяться, за словами апостола Павла, "любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, стриманість" (Гал. 5:22-23).