Меню
Назад » » 2024 » Серпень » 30

Чудотворна ікона Божої Матері Всецариця

  • 30.08.2024
  • 46 Переглядів
31 серпня Православна церква вшановує чудотворну ікону Божої Матері Всецариця.

Чудотворна ікона Божої Матері, іменована «Всецариця» (грецькою - «Пантанасса»), знаходиться на Горі Афон у Греції в соборному храмі Ватопедської обителі, зліва від Царської брами. Ця ікона має невеликі розміри, написана в XVII столітті і за переказами була благословенням відомого на Святому Афоні старця Йосипа Ісихаста своїм учням.

На іконі зображена Пречиста Діва в багряному вбранні, що сидить на царському троні. На руках Її - Богонемовля із сувоєм у лівій руці, що благословляє правицею. Правою рукою Богородиця вказує на Свого Царственого Сина, як на Спасителя всіх людей. На задньому плані - два ангели, які з благоговінням осіняють крилами Пречисту Діву.

Згідно з давнім монастирським переказом одного разу до ікони підійшов юнак і почав щось невиразно бурмотіти. Раптом лик Богоматері засяяв чудовим світлом, якась невидима сила відкинула юнака, і він упав на землю. Піднявшись, він у страху підбіг до старців-ченців і зі сльозами на очах зізнався їм, що вів нечестиве життя, займався чаклунством і прийшов у монастир, щоб перевірити силу своєї магії на святих іконах. Чудо, що сталося біля ікони Пресвятої Богородиці, назавжди відвернуло юнака від чаклунства, скерувало на шлях покаяння і повернуло на стезю благочестивого життя.

Чудотворний образ Божої Матері «Всецариця» шанується як на Святому Афоні, так і далеко за його межами. Саме ім'я ікони - Все-Госпожа, Все-Повелителька - свідчить про її особливу, всеосяжну силу. Проявивши свою чудотворну силу вперше проти чарівних чар, «Всецариця» має і благодать зцілення хворих на рак - найстрашнішу з хвороб сучасного людства.