Меню
Назад » » 2023 » Квітень » 10

Богослужіння страсної седмиці

  • 10.04.2023
  • 136 Переглядів
Страсна седмиця  остання седмиця перед Великоднем. Вона присвячена спогаду останніх днів земного життя Спасителя: Його страждань, хресної смерті та поховання (у церковнослов'янській мові слово "страсть" означає "страждання"). Усі дні Страсної седмиці називаються великими.

Страсна седмиця у 2023 році з 10 по 15 квітня.

Страсна Седмиця
це вже не Великий піст, хоча посту в ці дні дотримуються особливо суворого. У перші три дні Страсної седмиці Церква готує вірян до сердечної співучасті в Хресних стражданнях Спасителя.

У Великий Понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрощів проданого братами до Єгипту, який прообразував страждання Спасителя. Крім того, цього дня згадується висушування Господом вкритої багатим листям, але безплідної смоковниці, що слугує образом лицемірних книжників і фарисеїв, які не принесли істинного покаяння, віри, молитви й добрих справ.

У Великий Вівторок Христос прийшов до Єрусалимського храму і багато вчив у храмі й поза храмом. Первосвященики й старійшини, чуючи притчі Його і розуміючи, що Він про них говорить, намагалися схопити Його і вбити. Але напасти на Нього відкрито не наважувалися, боячись народу, який шанував Його за пророка. Цього дня Церква згадує притчу Христа про десять дів, про таланти із продовження розпочатого в понеділок оповідання про друге пришестя Христове. Цими спогадами Свята Церква особливо закликає вірян до духовного пильнування, до доцільного вживання дарованих нам здібностей і сил, особливо на діла милосердя, які Господь приймає як особисту заслугу Собі Самому, коли говорить про них: "Що зробите одному з цих братів Моїх менших, Мені зробите" (Мф. 25, 40).

У Велику Середу згадується жінка-грішниця, яка омила сльозами й помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії в будинку Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до поховання. Тут же Юда наважився зрадити Христа юдейським старійшинам за 30 срібняків (сума, достатня за тодішніми цінами для придбання невеликої ділянки землі навіть на околицях Єрусалима).

У четвер Страсної седмиці згадується в богослужінні найважливіша євангельська подія 
Таємна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне таїнство Святого Причастя (Євхаристії). На літургії у кафедральних соборах під час архієрейського служіння звершується зворушливий обряд умивання ніг, який воскрешає в нашій пам'яті безмірне смирення Спасителя, який вмив ноги Своїм учням перед Таємною вечерею. Архієрей вмиває ноги 12 священникам, які сидять по обидва боки приготованого перед кафедрою місця, зображуючи собою учнів Господа, що зібралися на вечерю, і отирає їх лентієм (довгим платом).

День Великого П'ятка присвячений спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Спасителя. У богослужінні цього дня Церква ніби стає до підніжжя Хреста Христового. На утрені Великої П'ятниці (вона служиться в четвер увечері) читаються 12 Євангелій Святих Страстей
– 12 уривків, у яких розповідається про зраду Юуди, суд над Христом і Розп'яття Христа.

Вранці у Велику П'ятницю служаться Царські часи. Літургії цього дня не буває
 з благоговіння перед Голгофською жертвою, принесеною колись у день Великого П'ятниці Самим Сином Божим. Це день суворого посту і великої скорботи.

Наприкінці вечірні Великої П'ятниці звершується обряд виносу Плащаниці Христової із зображенням покладення Його до гробу, після чого читається канон про розп'яття Господнє, потім віряни прикладаються до Плащаниці зі співом тропарів.

У Велику Суботу Церква згадує поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, сходження душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю та порятунку душ, які з вірою чекали на Його пришестя, і введення розсудливого розбійника в рай.

Починається свято Великодня...