Меню
Назад » » 2023 » Квітень » 6

Благовіщення Пресвятої Богородиці

  • 06.04.2023
  • 104 Перегляда
7 квітня 2023 року Церква святкує день Благовіщення Пресвятої Богородиці одне з 12 головних (двунадесятих) свят у православному календарі. 

Цього дня Діві Марії з'явився архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа
– Сина Божого.

До 14 років Пресвята Діва виховувалася в храмі, а потім, згідно із законом, повинна була залишити храм як така, що досягла повноліття, і або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священники хотіли видати Її заміж, але Марія оголосила їм про Свою обіцянку Богу
залишитися назавжди Дівою. Тоді священники заручили Її далекому родичу, вісімдесятирічному старцю Йосипу, щоб він дбав про Неї та охороняв Її дівоцтво. Живучи в Галілейському місті Назареті, в домі Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке саме скромне й усамітнене життя, як і при храмі.

Через чотири місяці після заручин Ангел з'явився Марії, коли Вона читала Святе Письмо, і, увійшовши до Неї, сказав: "Радуйся, Благодатна! (тобто сповнена благодаті Божої
дарів Святого Духа). Господь із Тобою! Благословенна Ти між жінками". Архангел Гавриїл сповістив Їй, що Вона знайшла найбільшу благодать у Бога  бути Матір'ю Сина Божого.

Марія в подиві запитала Ангела, як може народитися син у тієї, яка не знає чоловіка. І тоді Архангел відкрив Їй істину, яку він приніс від Всемогутнього Бога: "Дух Святий найде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе, а тому Святе, яке народиться, наречеться Сином Божим". Осягнувши волю Божу і цілком віддаючи Себе їй, Пресвята Діва відповідала: "Се, раба Господня; нехай буде Мені за словом твоїм".

"Благовіщення
це день благої звістки про те, що знайшлася в усьому світі людському Діва, яка так вірить Богові, так глибоко здатна до слухняності й до довіри, що від Неї може народитися Син Божий. Втілення Сина Божого, з одного боку, справа Божої любові хресної, лагідної, спасительної  і Божої сили; але разом із цим втілення Сина Божого є справою людської свободи. Св. Григорій Палама каже, що Втілення було б так само неможливе без вільної людської згоди Божої Матері, як воно було б неможливе без творчої волі Божої. І в цей день Благовіщення ми в Божій Матері споглядаємо Діву, Яка всім серцем, усім розумом, всією душею, всією Своєю міцністю зуміла довіритися Богові до кінця" (Митрополит Сурозький Антоній).