Меню
Назад » » 2023 » Березень » 10

Батьківські суботи під час Великого посту

  • 10.03.2023
  • 104 Перегляда
Друга, третя і четверта суботи Великого посту - дні загального поминання всіх "в надії воскресіння і життя вічного" покійних у Господі. За словом Господа Ісуса Христа, ми повинні любити ближніх, як самих себе, і в молитовній пам'яті за спочилими проявляється найбільша, абсолютно безкорислива і найпотаємніша наша любов.

Батьківські суботи - дні сугубого поминання покійних православних християн. Кожна субота (крім тих випадків, коли в суботу трапляється свято: полієлейне, бденне або велике) присвячена в церковному календарі поминанню покійних, але є й особливо виділені суботні дні. Батьківськими вони іменуються тому, що батьки - найближчі нам люди, проте моляться в ці дні не тільки за родичів.

Під час будніх днів Великого посту звичайна Літургія не звершується (крім свята Благовіщення). Отже, і головне літургійне поминання покійних теж звершується рідше. Щоб не позбавляти померлих молитовного представництва за них, Церква встановила ці три особливі дні для молитви за них.

Крім того, заупокійні служби у 2 - 4 суботи Великого посту мають інше, "требне" обґрунтування. Якщо хтось із християн помирав напередодні або протягом Великого посту, то покладені особливі поминання в 3-й, 9-й і 40-й дні не слід було здійснювати посеред седмиці (коли не буває повної літургії), а належало перенести на найближчу суботу, у яку здійснювали "панахиду його, подібну й у суботу літургія його". Оскільки поминання на літургії має особливу важливість, то і моління за новопреставленого стали поєднувати з найближчою повною літургією, тобто в одну із зазначених субот Чотиридесятниці. Поступово поминання новопреставлених стали з'єднувати з моліннями за їхніх покійних родичів, а потім і за всіх покійних християн. Так сформувалася традиція звершення у 2, 3 і 4-у суботи заупокійних служб.

У ці дні відбуваються заупокійні богослужіння - парастаси, панахиди, заупокійні літії. Необхідно мати на увазі, що церковні богослужіння можуть починатися напередодні ввечері (тобто в п'ятницю), тому що богослужбовий день починається з вечора.

Батьківська субота - узагальнене найменування дня особливого поминання покійних. Цього дня вся повнота Церкви молиться за упокій душ спочилих православних християн. Для нас - живих - цей день пам'яті наших близьких і коханих слід за можливості провести в молитві. Лейтмотив усіх молитов за упокій - прощення гріхів. Мертвим уже ніколи каятися і просити прощення, зате ми можемо докласти всіх зусиль і просити Бога про милість до них. І Господь, бачачи наше зусилля, беручи до уваги наші подвиги молитви і милостині (а за покійних можна подавати милостиню), може поліпшити їхню загробну долю.