Меню
Назад » » 2024 » Вересень » 6

Апостол Варфоломій

  • 06.09.2024
  • 52 Перегляда
7 вересня (25 серпня ст.ст.) Православна Церква святкує перенесення мощів апостола Варфоломія, яке відбулося наприкінці VI століття. 

Апостол Варфоломій постраждав за Христа в Албані Вірменській* (нині Баку) 71 року, де і перебували його святі мощі. Від мощів святого апостола відбувалися численні чудеса, і багато невірних зверталося до Христа. За імператора Анастасії (491-518) мощі апостола Варфоломія були принесені у новозбудоване місто Анастасіуполь (або Дару) і перебували там до кінця VI століття.

Коли місто Анастасіуполь захопив перський цар Хозрой, християни, взявши ковчег із мощами апостола Варфоломія, втекли з ним до берегів Чорного моря. Жерці, що наздогнали їх, кинули ковчег із мощами апостола Варфоломія в море. Разом із ним були кинуті в море ще 4 ковчеги з мощами святих мучеників Папіана, Лукіана, Григорія та Акакія. Силою Божою ковчеги не потонули в морській безодні, але здійснили чудесне плавання морями і досягли Італії. Ковчег із мощами апостола Варфоломія пристав до берега біля острова Ліпари, а інші ковчеги продовжували свій шлях і пристали до берега в різних місцях Італії. Ковчег із мощами мученика Папіана зупинився в Сицилії, мученика Лукіана - в Мессіні, мученика Григорія - в Калабрії і мученика Акакія - в Аскулусі.

Про прибуття святих мощів апостола Варфоломія було одкровення єпископу острова Ліпари Агафону, який вийшов із кліром до берега моря, взяв ковчег із води й урочисто переніс до церкви. Від мощів апостола Варфоломія витекло миро, яке давало зцілення від різних хвороб. У церкві острова Ліпари святі мощі залишалися до середини IХ століття. Коли острів був захоплений язичниками, християнські купці взяли святі мощі апостола Варфоломія і перевезли в місто Беневент, де їх прийняли з великою честю і поклали в головній церкві міста.