Меню
Назад » » 2023 » Квітень » 16

Світле Христове Воскресіння. Пасха

  • 16.04.2023
  • 150 Переглядів
16 квітня - Пасха Христова, Світле Христове Воскресіння - головна подія року для православних християн і найбільше православне свято. Цього дня ми святкуємо визволення через Христа Спасителя всього людства від рабства дияволу і дарування нам життя і вічного блаженства. Як Хресною Христовою смертю здійснено наше спокутування, так Його Воскресінням даровано нам вічне життя.

Слово " Пасха" (від єврейського "песах") означає "переходження, визволення". Святкування старозавітної Пасхи було встановлено в пам'ять про визволення євреїв від єгипетського рабства. Християни ж, святкуючи Пасху новозавітну, торжествують визволення через Христа всього людства від рабства дияволу і дарування нам життя і вічного блаженства. За важливістю благодіянь, отриманих нами через Воскресіння Христове, Пасха, серед усіх християнських свят, є найвищим, найрадіснішим святом свят і торжеством торжеств.

На третій день після поховання, рано вранці в неділю Ісус Христос воскрес із мертвих. При цьому стався сильний землетрус. З неба зійшов Ангел Господній; вигляд його був, як блискавка, а вбрання біле, як сніг. Він відвалив від дверей гробу камінь і сів на ньому.

Воїни, що стояли на варті, від страху впали на землю і стали як мертві, а потім, прийшовши до тями, розбіглися. Деякі з них прийшли до первосвящеників і розповіли про те, що трапилося. Первосвященики дали їм грошей і навчили говорити, ніби вночі, коли вони спали, учні Ісуса Христа прийшли і вкрали Його тіло.

Тоді ж кілька жінок (Марія Магдалина, Марія Яковлева, Саломія, мати синів Зеведеєвих, Іоанна, Сусанна, Марія Клеопова, Марфа, звані жінками-мироносицями) пішли до гробу, щоб принести благовоння, призначені для тіла Ісуса. Підійшовши, вони побачили, що великий камінь, який загороджував вхід до гробу, відвалений, гроб порожній, а на камені сидить Ангел Господній. Злякавшись Ангела, жінки затремтіли. Ангел же сказав: "Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте: Ісуса розп'ятого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав".

Воскресінням Господа Ісуса Христа з мертвих завершився Боголюдський подвиг спасіння, відтворення людини. Воскресіння стало свідченням того, що Ісус Христос є істинним Богом і Господом. У Домобудівництві спасіння Воскресіння Христове є явленням Божественної всемогутності: Христос після смерті Своєї зійшов у пекло, подолав смерть, "яко Бог і Владика". Воскрес триденний і з Собою воскресив Адама і весь людський рід від адамових уз і тління. Зламавши твердиню смерті, Христос показав шлях до життя вічного.

Воскресінням Господа завершується перемога над гріхом і його наслідком - смертю. Розірвано пута пекла, і ми позбавлені від пекельних мук. Смерть після воскресіння Христового не володіє тими, хто благочестиво жив і помер, бо Христос скасував владу смерті Своєю смертю і подав життя у Воскресінні.